Tillbaka till balansen

Halvt anfådd efter någon lek klassen haft som uppvärmning står hon i kön och väntar på sin tur. Den är där framför henne. Den upp och nedvända bommen. Hon se kamraterna kliva upp på den, en efter en, och slås av hur alla ser samlade och säkra ut. Hennes hjärta börjar slå fortare. Tänk om hon är den enda som faller? Tänk om hon, den lilla flickan, är den enda som faller och alla skrattar åt henne? Tänk om hon är den enda som faller medan skratten ekar i gymnastiksalen och tänk om hon, den lilla flickan, är den enda som inte vågar prova igen? 
De ser så balanserade ut, hennes kamrater. Så skickligt de flyttar sina fötter framåt. Den ena foten före den andra. Deras ben skakar inte och i blicken finns ett slags säkerhet. En efter en provar kamraterna. Ingen faller. Kön blir mindre och snart är det hennes tur. Hon minns vad läraren har sagt att de ska göra för att lättare hitta balansen. Lärare har också sagt att det är en övning. Varför känns det då som ett prov? En mätning på hur duktig hon är.
En pojke i klassen ramlar av bommen men det räknas inte. Han gör alltid så, tvärtemot vad de ska göra. Han tycker det är kul när de andra skrattar. 
Snart är det hennes tur. Kommer hon hitta balansen?

Som vi tappar balansen, vi människor, om och om igen. Vi har den för ett tag och kanske tänker vi att nu jäklar har vi det, flytet. Sedan vinglar vi av olika anledningar till, blir rädda och trillar av den där förbaskade bommen. Vi är tillbaka i gymnastiksalen, lyssnandes efter andras skratt eller kommentarer och slår lite på oss själva inombords för att vi tappade allt och föll. Vi kanske skiter i den där bommen och går mot en annan station, en annan bom. Vi kanske inte vågar oss upp igen. En del av oss ger aldrig upp och som vi beundrar dem. Jag gör det i alla fall. 

Min tillvaro är ett enda stort sökande efter balans just nu. Ett ständigt avvägande och inkännande. Vad ska jag lägga i vilken vågskål? Mitt liv är en enda stor bana av upp och nedvända bommar. På olika höjder och med olika förutsättningar. Runt om mig finns klasskamraterna, människor jag inte valt att ha i mitt liv, som står och ser på medan jag ska balansera på dessa bommar. I den sekunden jag stiger upp på bommen har jag ett val. Var ska jag lägga mitt fokus? Ska jag lägga mitt fokus på människorna runt omkring, på vad de kan komma att tycka om jag faller eller kanske går konstigt. Vissa av dem kommer tycka att jag ser rolig ut när jag försöker balansera mig framåt, andra kommer viska till någon annan, en av dem kanske försöker skrämma mig så jag faller eller kanske slita mig i benet för att få mig ur balans. Ska jag fokusera på det? På dem? Eller ska jag fokusera på det jag har framför mig, på bommen, på mina fötter, på det som sker inuti mig? Ska jag fokusera på att hålla ut mina armar för att finna stöd? Ska jag försöka bortse från det runt omkring mig, fästa blicken på en punkt framför mig och gör mitt bästa, på mitt sätt och i min takt, för att komma till den punkten? Var ska jag ha mitt fokus?

Kommentarer kommer komma. Så även skratt, rädsla och ryck i benet. Frågan är hur jag väljer att hantera det. Kan jag, istället för att se det som hinder och störningar, se det som utmaningar? Om vägen är fri så når jag mitt mål. Om vägen kantas av obehagligheter och jag når mitt mål, vad har jag då lärt mig? Hur känner jag när jag står där på bommen om någon rycker mig i benet och jag lyckas stå kvar. Vad händer inuti mig om jag inte låter mig skrämmas. Vad händer om jag faller men försöker igen?

Livet består av motpoler; högt – lågt, starkt – svagt, kärlek – hat, ont – gott, vila – aktivitet, glädje – sorg etc.
Allt det ska vi lära oss att balansera och hantera. Frågan är hur vi låter det påverka vår balans och hur vi hittar tillbaka till balansen efter att någon eller något ryckt oss i benet eller försökt skrämma oss. Men för att hitta tillbaka till balansen, måste vi upp på bommen igen. Och igen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s