Energi som resurs

Min terapeut sa en gång något som etsat sig fast i mig: Resurser. Se din energi som en resurs. 
När jag sedan satt och skulle betala mina räkningar och försökte lägga något som skulle likna en budget började jag fundera mer på det där. 
Resurser. 

Jag har en inkomst i form av pengar. Dessa pengar fördelar jag på olika områden i mitt liv. Vissa områden som måste tas omhand för en trygg tillvaro, andra områden som jag valt av olika anledningar. Inkomster och utgifter. Målet är att det tillslut ska finnas ett överskott som kan bunkras och användas vid lämpligt tillfälle. Det ska finnas balans.

Vad händer om jag ser på min energi som jag ser på pengar?

Vissa saker i livet ger mig energi – det är min inkomst. Sedan finns det saker jag måste göra, som jag måste lägga energi på, och saker jag väljer att lägga energi på – det är mina utgifter. Målet är att ha en buffert av energi att tillgå när det behövs. Det ska finnas balans. 
Alltför ofta har jag känslan av att jag inte orkar, jag har ingen energi. Det är en tråkig känsla som påverkar stora delar av mitt liv och jag önskar ofta att jag hade mer ork. 

Vi leker med tanken!

Om jag skulle göra en budget över min energi istället för min ekonomi, hur skulle den se ut då?
Vad är det som tillför energi i mitt liv – min inkomst, och vad är det som kostar energi – mina utgifter. Efter en sådan uträkning, hur ser balansräkningen ut?

Vad kan jag investera i (även om jag tycker det är tråkigt) som kan generera högre inkomst, det vill säga mer energi? Vilka kostnader kan jag dra ner på? 

Exempel:

Inkomster (GER energi) – sömn, mat, människor jag tycker om, kreativitet, skratt, prestation, mitt jobb, beröring, bra musik…

Utgifter (KOSTAR energi) – mitt jobb, folksamlingar, för mycket ljud, sömnbrist, alla vardagliga bestyr, oförutsedda händelser, umgänge, dränerande människor, samtal, stress…

Investeringsmöjligheter (Vad kan bidra till MER inkomst) – god sömn, rutiner, motion, BRA mat, tillfälle för återhämtning, avslappning och meditation…

När det handlar om pengar finns det få människor som tackar nej till mer eller är beredda att göra en ansträngning för att uppnå en högre inkomst. 
Vad händer om vi resonerar likadant med energi och välmående?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s