Semester

Jag har tre dagar kvar på den ledighet som varit den längsta ledighet jag någonsin haft. 

Storslagna drömmar om hur sommaren skulle bli kantade tiden dessförinnan och som det allt som oftast alltid blir har sommaren sett hela annorlunda ut i jämförelse med vårens sommarfantasier. 
Inte har jag gjort någon enorm ansträngning gällande träning utan kommer tvärtom tillbaka till arbetet med en liten viktökning. Inte har jag heller storstädat mitt hem eller mig själv och de böcker som skulle blivit lästa har ej lästs.

Sommaren bjöd på en tripp till Öland Roots. Femte året i rad jag var där och som vanligt var det med blandade känslor. Fullt av kärlek och underbar natur gav resan mig energi. Fullt av ljud och människor tömde den mig på energi. Jag är glad att jag åkte men vid hemkomst var mina energidepåer rätt så tomma.

Vidare bar det av till Åland, till pojkvännens mormor. Lugn och ro. Naturen tätt inpå och en tystnad värd att dö för. Morgon och kväll vandrade kossorna till och från sitt sommarbete, ackompanjerade av motorljudet från en gammal moped som visade dem vägen. gra
Frisk luft och solsken stärkte mig. Ovanan och nya människor försvagade mig. 
Den underbaraste stunden var den sista dagen, då jag och min pojkvän tog båten ut i den Åländska skärgården och spenderade hela dagen på en ö bara vi två. Där gick jag runt, barfota i min bikini, och brydde mig inte om någonting. Vi badade från klipporna och kokade kaffevatten över öppen eld. Ljudet från havet var ständigt närvarande och solen värmde min kropp. Vi gjorde direkt ingenting, inte på hela dagen, men det spelade absolut ingen roll. Jag bara var och det var fullt tillräckligt och på alla sätt och vis underbart. 
Vi lämnade ön sent på kvällen och konstaterade båda två att det hade varit underbart att spendera natten på ön. Under båtresan hem gick solen ner över havet och jag log, med hela ansiktet medan vattnet stänkte i mitt ansikte och vinden fick mitt hår att hamna i alla möjliga och omöjliga lägen. I just den stunden, där och då, var jag lycklig. En underbar men skrämmande känsla. 

Innan jag reser iväg någonstans, långt eller kort, går mycket av min energi åt till att planera, organisera och oroa mig. Alla olika möjliga scenarion gås igenom både en och tre gånger. Vem säger vad och jag, vad gör jag då? När jag kommit iväg och tillslut är på plats känns det lite lättare. Sedan följer en tid av anpassning. Jag suger åt mig nya intryck som en svamp och jobbar hårt på att smälta dem och vänja mig vid min nya omgivning och vad jag har att förhålla mig till. Det tar några dagar, sedan kan jag börja slappna av. Lite mer än en tredjedel av min vistelse på de olika orterna går åt till att vänja mig och när över hälften passerat börjar jag kunna börja slappna av. Det är tråkigt att så mycket tid går åt till att landa och att jag inte hinner njuta så mycket som jag skulle önska. 
När jag kommit hem följer några dagar då jag inte orkar med att göra något alls. Blir oftast liggandes i soffan och tycker att jag är lat, dålig och en massa annat ickepositivt. Fast det egentligen handlar om bearbetning av intryck och återhämtning. Jag känner en sorg över detta då detta medför att jag ogärna åker någonstans. Samma procedur sker nämligen oavsett vad det handlar om. De första jobbdagarna efter ledighet, fika med familj eller umgänge med vänner. För att inte tala om fest och kalas! Att det är så gör mig ledsen, för visst vill jag vara en ärtig och rolig liten prick som tar allt med en klackspark och är orädd inför nya situationer och människor. 

Jag är ganska glad att sommaren är över, även om jag känner stark ångest inför att börja jobba igen. Höstens intågande skänker mig lugn och jag ser fram emot höst och vinter. Det blir en helt annan energi runt omkring då. Allt och alla går ner i tempo, människor håller sig gärna inomhus och det blir mer accepterat att jag själv är inomhus. Jag behöver inte ha dåligt samvete över att jag bara är hemma. 
Det plockas fram tjocka och tunga kläder jag kan gömma mig i och människor är generellt sett lugnare vilket passar mig perfekt.Hetsen kring sommar och semester skapar stress hos mig. 

Sommar innebär ledighet för många men jag tror, att för oss HSP:are innebär inte semester per automatik ledighet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s