Högkänslighet – ur en bok

Har funderat en del på mitt förra inlägg, på graden av relevans i det, och huruvida jag ska ta bort det eller ej. Kanske triggar det något hos någon, kanske tar någon illa vid sig eller kanske är det helt enkelt ointressant. Beslutade mig dock för att låta det vara kvar, för oavsett alla ovanstående punkter, är och förblir den stunden en brytpunkt för mig. Skiljelinjen mellan ”frisk” – det vill säga att det i mina läkarjournaler ännu inte stod något om psykisk ohälsa- och ”sjuk” – det vill säga att det efter denna brytpunkt i mina läkarjournaler står en massa kladd om psykisk ohälsa-.

Nu slår det mig att jag inte satt fast det nya hänglåset på mitt förråd sedan de renoverade och jag nu hör en massa spring i trappan från förrådet. Kommer jag mötas av ett tomt förråd när jag väl tar mig ner för att sätta dit mitt nya hänglås? Nåväl…

Något det inte står i mina journaler är ens en fundering kring om jag är extra känslig, sensitivt begåvad, högkänslig eller Stark-skör. Jag kan lova att det inte nämns ett ord om detta. Däremot står det en massa andra fina saker som depressiv, lider av panikångest, patienten har GAD, jag börjar tro att den här flickan är bipolär etc etc. Ingen har under årens lopp talat med mig om högkänslighet. Förrän i maj 2015.

Vad är då egentligen denna högkänslighet, detta att vara extra känslig eller sensitivt begåvad? Vad betyder det att vara start-skör?
Just nu läser jag en bok. Den är skriven av Maggan Hägglund och Doris Dahlin – Drunkna inte i dina känslor.
De menar att, jag citerar:

Den som har en extra känslighet registrerar fler känslomässiga intryck och reagerar starkare på stimulans utifrån och inifrån än andra och bearbetar också intryck på ett djupare plan. Det betyder INTE att vi är svagare, snällare eller mer sympatiska än andra. Det betyder INTE HELLER att andra är okänsliga och råa flåbusar som inte bryr sig om andra medmänniskor. Däremot betyder det att alla andra inte tar in lika många intryck lika djupt och därmed inte heller blir lika lätt uttröttade av stimulans. (Hägglund&Dahlin, 2012, s.30)

Det handlar alltså inte om att någon är bättre än den andre, utan helt sonika att vi tar in olika och berörs olika av yttre och inre stimuli.
Hägglund&Dahlin menar att det inte rör sig om något normalt upp och ner i livet sådär som alla berörs av, utan att det ligger på ett djupare plan. Vidare menar de att ca 20%, hos både människor och djur, är högkänsliga på något sätt. Fördelningen är lika mellan män och kvinnor och högkänsliga finns i alla åldrar och i olika grad.

Hägglund&Dahlin beskriver hur de tänker kring var högkänsligheten kommer ifrån.(Hägglund&Dahlin,2012,s.17) De menar att det kan vara genetiskt, precis som att vissa föds med speciella talanger inom olika områden. Det kan också, enligt dem, utvecklas en högkänslighet om man föds och växer upp i en miljö som kräver detta. I en kaotisk miljö kan det vara nödvändigt att utveckla ett extra känsligt system för att tolka andras signaler. Eller om man får växa upp med att ta ansvar för vuxnas känslor så att det egna systemet blir väldigt känsligt. Känslosystemet kan, enligt författarna, hamna i obalans om man växer upp med drama-drottningar och utbrotts-kungar, dock kan man då också utveckla ett omfattande register av känslor. Hägglund&Dahlin nämner också att högkänsligheten kan utvecklas om man varit med om mycket svår sorg eller varit med om tragedier i livet. Detta, menar de, kan slipa ett känslosystem till sin spets.

I boken listas 5 saker som högkänslighet kan medföra:

*Främlingskap – en känsla av att vara fel och annorlunda.
*Kulturellt stigma – det är bra att vara starkt och kasst att vara svag.
*Svårighet att förstå egna reaktioner – man blir överväldigad, känslorna tar över.
*Felriktad känslighet – man är fokuserad på att läsa andras känslor men glömmer bort sina egna.
*Förvirring – svårt att skilja på äkta och falska känslor, egna och andras känslor samt att särskilja vad man känner.

Borde kanske kolla förrådet…

All min kärlek!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s